HISTORI

HISTORI

SI E SHËNOI DIASPORA 50-VJETË MË PARË NË ROMË, 500-VJETORIN E VDEKJES SË GJERGJ...

Nga Frank Shkreli Siç dihet, viti 2018 është shpallur nga qeveritë e Tiranës dhe të Prishtinës, por edhe nga Kisha Katolike në trevat shqiptare...

Historia e festimit të Krishtlindjes

Krishtlindjet janë sot festa kryesore e fesë kristiane, por tradita e festave përreth kohës së Krishtlindjeve është shumë më e hershme se sa krishtërimi...

1461, Skënderbeu i dërgon letër Sulltan Mehmetit: Nuk të dua shumë, dua të kesh...

Nga: Hasan Ulqini Duke shfletuar fondin e antikuarit në Bibliotekën Kombëtare në Tiranë, hasa në një libër me titull “Le Grand Castriotto d’Albanie”1 (“Kastrioti i...

DOSSIER: Misteret e vdekjes së Skënderbeut sipas legjendave të popullit

Nga: Brizida Gjikondi E Diela e Skënderbeut Përgjatë viteve 1967-1968 me rastin e 500 vjetorit të vdekjes së Skënderbeut, në shtypin shqiptar, historianët, akademikët dhe figura...

“Komedia Hyjnore” e Dantes – përkthim dinjitoz me komente të hollësishme – nga Meritan...

Lexo gjithashtu: Në kulmin e udhtisë së kësaj jetë; u gjenda mes një pylli zhytë n'errsí - RV Rubrika Takime kulturore - marrë...

Shpata dhe përkrenarja e Skënderbeut nuk janë origjinale?

Në Vjenë qëndrojnë shpatat e përkrenarja e Skënderbeut, të cilat në Shqipëri shkuan për 100-vjetorin e Pavarësisë, në vitin 2012, me një ligj të...

Rethimi i katert i Krujës…

Perkujtimi i Heroit tonë Kombëtar në 550 - vjetorin e vdekjes, mes tjerash arriti me nxjerre nga naftalina ku ruhen edhe historiane enveriste si...

SI KA FILLUAR JETA NË TOKË? – një artikull i BBC bën sqarimin shkencor

Nga Michael Marshall, 31 tetor 2016 Përktheu dhe përgatiti në shqip, Arben Çokaj Kjo histori është pjesë e listës së BBC për Tokën "Më e mira për 2016",...

“Komedia Hyjnore” e Dantes, në shqip nga Meritan Spahija (III)

Lexo gjithashtu: Publikuar në https://palimpsest.al/ Dante: “Komedia Hyjnore” Kanga III – Përktheu dhe pajisi më shënime Meritan Spahija – Ata që nuk banë as mirë, as...

Shtatë fakte shumë të habitshme nga Roma e lashtë

Magjepsja jonë me Romën e lashtë ka frymëzuar një mori librash, dokumentarësh, filmash dhe madje edhe lojërash kompjuterike. Por, shkrimtari Jem Duducu vë në...